Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskolas skolotāji un audzēkņi pieredzes seminārā Hjembaek skolā Dānijā

Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskolas interešu izglītības pulciņš “ Jaunie vides pētnieki”  kopā ar pulciņa vadītāju L. Uzlovsku un angļu valodas skolotāju I. Leišavnieci  kopš 2018. gada 1. septembra piedalās Nordplus Junior projektā “Dabas ABC. Inovatīvi mācību materiāli un metodes, lai attīstītu pusaudžu vecuma skolēnu zināšanas par dabas parkiem Dānijā, Latvijā, Lietuvā.” NPJP-2018/10159. Projektā piedalās arī  Plateļi ģimnāzijas Lietuvā, un Dānijas Hjembaek privātās internātskolas skolēni un skolotāji.

Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskola devās uz pieredzes semināru Hjembaek skolā Dānijā no  30. septembra līdz 4. oktobrim.

Projekta ietvaros pieciem pulciņa “Jaunie vides pētnieki” dalībniekiem, proti, Valentīnam Simam, Artim Pudānam, Ričardam Plavokam, Ralfam Birulim, Madarai Podniecei, bija iespēja š.g. 30. septembrī doties uz pieredzes semināru Dānijā. Kopā ar skolēniem devās arī  pulciņa vadītāja L. Uzlovska un angļu valodas skolotāja I. Leišavniece, kur dalījās ar savām idejām par metodiskiem materiāliem.

Projekta semināra mērķis bija iepazīties ar dāņu skolēniem un skolotājiem klātienē, iepazīt Dānijas partneru skolu un spēt iekļauties viņu internātskolas dienas režīmā, piedalīties pārgājienā un mācību ekskursijā, pārgājiena laikā pētīt Eiropas mantojuma objekta- geoparka Odsherred– savdabību un dabas skaistumu, apgūt dabas un kultūras mantojuma sakarības brīvdabas muzejā Nyvang.

Geoparka Odsherred teritorijā projekta dalībnieki uzzināja par Vejrhoj apbedījuma kalnu, kas  veidots pirms aptuveni 3000 gadu, tas ir 121 metru virs jūras līmeņa. Tā virsotnē atrodas memoriālais akmens , kas veidots 8.-11.gadsimtā.

Skolēni varēja aplūkot brīnišķīgas dabas un krasta līnijas ainavas, un, sevišķi negaidīti bija tas, ka gids, izmantojot telefona aplikāciju, iepazīstināja ar šo dabas fenomenu vēsturisko attīstību, ļaujot salīdzināt ainavu tagad un senatnē. No Vejrhoj kalna bija redzama viena no Dānijas mazajām salām( platība 2,2 km2), uz kuras dzīvo tikai 18 iedzīvotāji – Nexelo sala, kā arī Sjellands Odde 15 km garā pussala. Skolēni fotografēja krasta līnijas ainavas un projekta pēdējā mācību dienā, strādājot jauktās starptautiskās grupās,  veidoja prezentācijas un aprakstus par tām.

Vienu no mācību dienām projekta dalībnieki pavadīja Nyvang brīvdabas muzejā – ciematā, kas ir bijis vēsturiskais kooperatīvās saimniekošanas centrs Ziemeļrietumu Zēlandē, tā teritorija bija 44 ha plašs īpašums, kurā ietilpa veikals, skola, pienotava, baznīca, slimnīca, dzirnavas, zemnieku saimniecība, tās dzīvojamā māja un kūts ar īstiem mājlopiem.

Te bija iespēja redzēt arī agrāko laiku pienotavu, kurā ar malku kurināmā katlā tika uzkarsēts ūdens, tas iztvaikoja un tvaiks darbināja pienotavas aprīkojumu. Gide pastāstīja, ka vissvarīgākā prece kooperatīva veikalā bija sēklas, tās parasti bija ļoti augstas kvalitātes un tika pat eksportētas.

Pēc ekskursijas un gides izsmeļošā stāstījuma skolēniem bija jāveic praktiskais darbs – jāatpazīst labības paraugi -kvieši, mieži, rudzi, auzas. Pēc tam skolēni mala graudus ar rokas dzirnavām, sijāja tos, iejauca pankūku mīklu un, kurinot uguni plītī,  izcepa pankūkas. Tās viņi arī apēda kopā ar līdzi paņemtajām pusdienām.

Semināra noslēgumā skolēni un skolotāji pulcējās Hjembaek skolas aktu zālē. Katras skolas skolēni uzstājās un stāstīja par sevi, savu skolu, par savas valsts nacionālajiem dabas parkiem.  Pēc tam skolēni veica darbu grupās, izveidojot un prezentējot materiālus projekta e-grāmatai par Dānijas vizītes laikā apgūto ģeogrāfijas, vēstures un kultūras mācību materiālu. Skolotāji piedalījās pieredzes apmaiņā par darbu ar etwinning platformu, kurā tiek ievietoti projekta materiāli.

Projekta seminārs bija interesants, tā pieredzes apmaiņas uzdevumi un mērķi tika sasniegti. Seminārs stiprināja kontaktus Baltijas valstu un Ziemeļvalstu mācību iestāžu līmenī, kā tas ir paredzēts Nordplus programmā.

Informāciju sagatavoja: I.Leišavniece un L. Uzlovska, Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskolas skolotājas