Aizritējis Rīgas Jauno tehniķu centra Dabaszinību skolas vides izziņu konkurss ”Nāc dārzā ciemoties!”

Konkursā piedalījās bērni un jaunieši trīs vecuma grupās: 1. – 3. klašu grupa, 4. – 6. klašu grupa, 7. – 9. klašu grupa. Katrā grupā piedalījās 8 komandas, katrā komandā 3 dalībnieki. Konkursa ietvaros tika organizētas 8 radošās darbnīcas, kurās tika veikti praktiski un radoši uzdevumi, kas veicināja izpratni, kā arī deva jaunas zināšanas par norisēm dārzā, dabā. Dalībnieki apliecināja savas labās zināšanas par augu daudzveidību, par ķīmiskiem procesiem dabā.

Radošajā darbnīcā pie Lauras Timšas varēja pārbaudīt savas zināšanas par norisēm dabā, kādiem kokiem un kāpēc mainās lapu krāsa; pie skolotājas Violas Rogules notika sacensība, kurš vairāk atpazīs kartītēs redzamos augus; Kristīnes Mičules darbnīcā varēja apliecināt zināšanas par ķīmiskiem procesiem, kā arī redzēt, kā mainās šķidrums – neitrāls, skābs, salds, sārmains, ja tam pievieno sarkanā kāposta sulu; spraigas diskusijas notika darbnīcā “Nosaki krāsu”, kur pēc sagatavotas krāsu skalas – kā to redz bites un kukaiņi, bija jānosaka krāsa; Lilitas Svirževskas darbnīcā bija jāatpazīst dekoratīvie augi, kuru nosaukumos minētas krāsas, kādā no darbnīcām jānosaka – ziedu krāsas.

Skolotāja Ilze Kalēja uzklausīja prezentācijas un izvērtēja sagatavotos radošos mājas darbus par tēmu “Krāsas dabā”. Izveidotie mājas darbi tika eksponēti kopējā izstādē dārzā. Pie šī uzdevuma bija īpaši piestrādāts, bija redzamas radošas un  dekoratīvas ziedu un augļu kompozīcijas plaknē, dārzs gadalaikos, veidoti portreti no augļiem,  burti no ziediem, izveidots maģiskais dārzs no plastilīna, rudens dāvanas,  ziedu kompozīcijas, izveidots bioloģiskais dārzs, dārzeņu draudzība, ziedu izvirdums, kas veidots no dārzeņiem, atmiņas par vasaru un rudens karaliene, pat sacerēta dzeja, kā arī apspēlēta Latvijas karte valsts karoga krāsās.

Pasākums organizēts tā, ka katrā darbnīcā komanda darbojās 6 minūtes, pēc signāla devās uz nākošo darbnīcu un cīnījās par punktiem. Visi dalībnieki saņēma pateicības rakstus. Konkursa rezultāti tiks publicēti mājas lapā līdz 14.10.2020.

Vērojot pasākumu, varēja redzēt ka bērniem un jauniešiem ir interesanti darboties, ir sacensības gars un prieks acīs! Pasākums noritēja izglītības iestādes skaistajā dārzā.

Kamēr audzēkņi piedalījās konkursā,  arī skolotājiem bija iespēja uzzināt ko jaunu un praktiski darboties Anitas Zīvertes radošajā darbnīcā! Uz papīra, kas pārklāts ar ķīmisku emulsiju, tika veidotas kompozīcijas no augiem, spalvām un citiem materiāliem. Kad kompozīcija izveidota, to piefiksē ar stiklu un liek saules gaismā vai zem lampas, kur turpinās radīšanas process. Pēc 5-8 minūtēm darbu liek ūdens peldē un tad var ieraudzīt pārsteigumu! Otra iespēja bija apgūt prasmes glezniecībā ar kafiju un biešu sulu.

Pasākums bija ļoti pārdomāts, saplānots un raiti organizēts! Izvirzītie mērķi noteikti ir sasniegti: tika veicināta izpratne par norisēm dārzā norisēm dārzā, augu daudzveidību un dārza nozīmi cilvēka dzīvē; popularizēta vides interešu izglītība; attīstīts skolēnu radošumus un sadarbības prasmes.

Paldies agronomei Inārai, kas novadīja izglītojošu ekskursiju pa centra dārzu un iepazīstināja ar siltumnīcā augošajiem dārgumiem un deva iespēju atgriezties vietā, kur reiz kā skolniece  darbojos!

Paldies visai radošajai komandai interesanto un skaisto pasākumu, viesmīlīgo uzņemšanu un pozitīvajām emocijām!

Turpināt aizsākto tradīciju!

Informāciju sagatavoja Elita Kalnača