Noslēgušies kursi “Digitālie rīki skolas muzeja darbā”

No 8. – 29. novembrim skolu muzeju vadītāji un citi interesenti varēja piedalīties trīs nodarbībās, lai apgūtu dažādas lietotnes, iegūtu jaunas idejas, kuras izmantot skolas un muzeja darbā. Zoom tiešsaistes darbā piedalījās vairāk nekā trīsdesmit skolotāji.

Pirmajā nodarbībā iepazināmies un iemācījāmies veidot interaktīvas lapas un kartes Genial.ly lietotnē. Izrādījās, ka tas ir ļoti grūts un darbietilpīgs uzdevums. Problēmas sagādāja attēla formatēšana un interneta ātrums, kas apgrūtināja raitu darbu.

Kolēģi aizrāvās ar vārdu mākoņu darināšanu WordArt.com lietotnē. Iemācījāmies izvēlēties piemērotu fontu latviešu valodai, uzlikt fona fotogrāfiju un pievienot savu izvēlēto vārdu kontūru. Pārrunājām un piedāvājām idejas, kur lietot šos darbiņus.

Interesants bija Skolu muzeju biedrības valdes priekšsēdētājas Inetas Amoliņas un Valmieras Valsts ģimnāzijas skolnieces Beatrises piemērs par ArcGis StoryMaps lietošanu pētījuma noformēšanai. Iejutāmies Barikāžu laikā un apguvām programmas lietošanu, lai veiksmīgi piedalītos konkursā “Skolas karoga stāsts”.

Nedēļas laikā skolotāji atsūtīja savus darbus, kurus analizējām otrajā nodarbībā. 15.novembrī apguvām Jeopardylabs.com spēles lietošanas un izveides principus. Salīdzinājām bezmaksas un maksas versijas priekšrocības un trūkumus.

Vairākiem kolēģiem bija jau pieredze Canva.com lietošanā, tāpēc nodarbība bija īpaši vērtīga, jo gan vadītāja, gan aktīvie lietotāji varēja dalīties savos veiksmes stāstos. Iemācījāmies ātri izveidot Ziemassvētku apsveikumu, to lejuplādēt un kopīgot ar citiem lietotājiem. Uzzinājām, ka šajā lietotnē var veidot prezentāciju, ko pārvērst video failā.

Pēc lielāka starplaika 29.novembrī tikāmies pēdējā nodarbībā. Pētījām izveidotos plakātus, ielūgumus un darba lapas Canva.com. Skolotāji atzina, ka šis ir viens no vērtīgākajiem rīkiem turpmākajā darbā, tikai žēl, ka bezmaksas versijā ir maz ievietojamo elementu. Jeopardylabs.com spēli izveidoja tikai divas dalībnieces. Viņas atzina, ka tas būs interesants materiāls svētkos vai skolas jubilejā, kuru varēs spēlēt gan skolēni, gan skolotāji, gan absolventi.

Kā pēdējo apguvām LearningApps.org lietotni. Tajā var veidot daudz un dažādas spēles, interaktīvas darba lapas, kuras izmantot attālināti vai klātienes procesā. Kartīšu savietošana, puzles gabaliņu pārvietošana, krāsaina krustvārdu mīkla, konkursu platformas un daudzas citas iespējas, kuras varam lietot gan muzeja darbā, lai runātu par skolas vēsturi un patriotisko audzināšanu, gan, lai veicinātu caurviju prasmju lietošanu savos mācību priekšmetos.

Paldies Bērnu un jauniešu centra „Laimīte” Rīgas Interešu izglītības metodiskajam centram un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam par kursu atbalstu un nodarbību dalībniekiem par aktivitāti, idejām un sarunām. Izturību decembrī!

Lektore: Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolotāja un skolas muzeja vadītāja Vēsma Sūna