Noslēgušies kursi “Rīgas parki un to vēsture no 1721. gada līdz mūsdienām vides un vēstures nodarbībās”

Laikā, kad visdrošāk ir satikties svaigā gaisā, Rīgas Interešu izglītības metodiskais centrs sadarbībā ar Rīgas Jauno tehniķu centru un Anitru Toomu no SIA “Rīgas Meži” rosināja parkus izmantot kā brīvdabas klases, kurās apgūt vides izglītību, mācīties gan dabas zinības, gan vēsturi, gan arī mākslas priekšmetus.  Tāpat rosināja parkos sportot, kā arī organizēt klases stundas un pasākumus.

25. novembrī un 2. decembrī notika pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma “Rīgas parki un to vēsture no 1721. gada līdz mūsdienām vides un vēstures nodarbībās” 12 stundu apjomā, kuru laikā Anitra Tooma attālināti novadīja trīs lekcijas: “Rīgas parku vēsture”, “Rīgas dārznieku likteņi” un “Retie un neparastie koki parkos”, kā arī informēja par iespējām izglītoties ne tikai Rīgas parkos, bet arī Rīgas un Pierīgas mežos.

SIA “Rīgas Meži” jau ir sagatavojuši trīs parku audio gidus, kurus skolotāji un skolēni var izmantot patstāvīgā apstādījumu iepazīšanā.

Dendrologi Rīgas parkus sauc par izcilu bezmaksas botānisko dārzu, kur sabiedriskajos apstādījumos aug ne tikai vietējo, bet arī introducēto sugu kokaugi. Rīgas parkos var izstāstīt ne tikai Rīgas, bet arī visas Latvijas vēsturi. Vecākajam parkam ir 300 gadu, lielai daļai Rīgas parku – vairāk nekā 200 gadu.

Ievērojot to, ka nav sliktu laikapstākļu, 15 Rīgas interešu izglītības skolotāji centās apģērbties piemēroti baltajiem ziemas apstākļiem un pēc tiešsaistes lekcijām devās smelties zināšanas un iedvesmu lekcijās – praktikumos un iesaistīties diskusijās Viesturdārzā, Vērmaņdārzā, Kanālmalas apstādījumos un Arkādijas parkā.

Kursu noslēgumā skolotāji apliecināja, ka tagad ir pārpilni ar idejām par nodarbībām parkos un, lai labāk varētu iepazīt kokus, ierosināja šādas aktivitātes rīkot katru sezonu un dažādos  gadalaikos.

Kursu dalībnieku atsauksmes
  • Vēl aicināt izcilus pedagogus!
  • Būtu jauki, ja šādi kursi parkos norisinātos katrā gadalaikā. Ziemā vairāk dominētu par parku vēsturi, citos gadalaikos – vairāk par augiem.
  • Ļoti vēlos piedalīties praktiskajās nodarbībās botāniskajā dārzā.
  • Programma bija ļoti interesanta. Parkus un dārzus iepazīt tuvāk un vēl ar tik aizraujošu un izteiksmīgu stāstījumu bija ļoti interesanti. Tā kā skola atrodas blakus Nordeķu parkam, tad radās ideja sagatavot atsevišķu mācību stundu muzejā par šo vēsturisko parku. Paldies lektorei par bagātīgo materiālu, par lielo darbu.
  • Gribētos turpinājumu pavasarī, kad dārzi un parki ziedēs. Liels paldies Ilzei un Anitrai!
  • Absolūti lieliska lektore un kursu organizācija! Vēlētos “kursu turpinājumu” A.Toomas vadībā!
  • Būtu vēlams āra tipa semināru organizēt siltākā laikā.

Anitra Tooma iepazīstināja arī ar Zaļās klases vadītāju Lauru Veinbergu, rosināja organizēt izglītības procesu parkos un mežos, ja nepieciešams, droši uzdot jautājumus arī Rīgas parku dārzniekiem. Atvadoties skolotāji saņēma SIA “Rīgas Meži” izdotos ceļvežus un novēlējumu piedzīvot saturīgus mirkļus dabā.

Informāciju sagatavoja:

  • Anitra Tooma, SIA “Rīgas Meži” Stratēģiskās komunikācijas un sabiedrisko attiecību daļas projektu vadītāja
  • Ilze Herberga, Rīgas Jauno tehniķu centra Rīgas Vides izglītības metodiķe