Mobilajam telefonam Latvijā 30, bet dienasgrāmatai?

Ziemeļvalstu ģimnāzijā izveidota neliela izstāde, kurā redzamas no 2004. līdz 2015. gadam skolā lietotās skolēnu dienasgrāmatas un mobilās iekārtas. Pēc dažiem gadiem varēsim skaidrot jauniešiem papīra formāta dienasgrāmatas nozīmi, jo trīsdesmit gadu laikā mobilais telefons, dators un planšetes tās ir izkonkurējuši.

Dienasgrāmata ir ar roku rakstīts teksts par notikumiem, kas sakārtoti hronoloģiskā secībā. Vairākas paaudzes skolēnu dienasgrāmatā ierakstus papildināja katru dienu ar uzdoto un plānoto, skolotāji lika atzīmes un rakstīja piezīmes, bet vecāki pārbaudīja un tās parakstīja.

Matīss Eglītis (Garā pupa, 2019)

Mobilais telefons

Melns kā velns,

iegrebtas rētas.

Izpalīdzīgs kā eņģelis.

Cilvēces labākais izgudrojums –

Mobilais telefons.

Mobilais telefons jeb mobilais tālrunis ir bezvadu ierīce balss un datu pārraidei lielos attālumos. Tas ir viens no bezvadu telefonu veidiem. Pirmo rokas mobilo tālruni demonstrēja Martins Kūpers Motorola pārstāvis Ņujorkā 1973. gadā, tas svēra aptuveni 2 kilogramus. Dažus gadus vēlāk 1979. gadā Japānā atklāja pasaulē pirmo mobilo sakaru tīklu Nippon Telegraph and Telephone (NTT). Latvijā mobilo sakaru ēra sākās 1992. gadā, kad sāka darboties pirmais šāda veida pakalpojumu sniedzējs Latvijas mobilais telefons.

Palielinoties interneta iespējām, sākās strauja ikdienas digitalizācija. Elektronisko dienasgrāmatu lietošanu Latvijā veicināja 2005. gadā ieviestā E-klase. Šī elektroniskā skolvadības sistēma šobrīd nodrošina ātru un ērtu saziņu starp skolotājiem, skolēniem un vecākiem.

Ziemeļvalstu ģimnāzijas muzeja vadītāja Vēsma Sūna