Noslēgusies vizuālās, vizuāli plastiskās mākslas un radošo industriju informatīvā sanāksme/seminārs

2022. gada 18. oktobrī notika Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu interešu izglītības vizuālās, vizuāli plastiskās mākslas un radošo industriju izglītības programmu pedagogu informatīvā sanāksme/seminārs.

Sanāksmes mērķis sniegt informāciju par plānotajiem konkursiem, izstādēm 2022./2023. mācību gadā; pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmu īstenošanu un to izstrādi, aptaujas rezultātu apkopojumu; dalīties profesionālā un radošā pieredzē.

Tika sniegta informācija  par 51. Starptautisko bērnu mākslas konkursu Lidice 2023, tēma Deja; par konkursu, tērpu skati “Rīgas toņi un pustoņi”.

Lekcija, radošās pieredzes apmaiņa “Animācijas filmiņu veidošana”.

Lektore Laura Pīgozne – māksliniece, gleznotāja, LMA Humanitāro zinātņu grāds mākslās (Mg. art.), vizuālās mākslas “Zīmēšanas un gleznošana”, radošo industriju “Radošā kompozīcija” programmu pedagogs Mākslinieciskās jaunrades centrā “Praktiskās estētikas skola”, 47. un 50. Starptautiskajā bērnu mākslas konkursā “Lidice” audzēknes guvušas Atzinības rakstus par animācijas filmām “Visstiprākā ķīmija pasaulē” un ”Kas notika muzejā”.

Lektore dalījās ar pedagoģisko un radošo pieredzi animācijas filmiņu veidošanā, sniedza detalizētu, uzskatāmu ieskatu kā top animācijas filma – no ieceres līdz gatavam darbam; kādus darbus veic audzēkņi, kādus veic pedagogs. Dalījās ar informāciju: kā veidot stāstu, filmas scenāriju, kā zīmēto un sagatavot tēlus, objektus, kā veidot kadrus, kopskatu,  tuvplānus, tālplānus, kā fotografēt, kā apgaismot “skatuvi”, kādās programmās veidot animācijas, kā izvēlēties un ierakstīt skaņu, kā veidot skaņas, video montāžu, titru uzrakstīšanu, kur iegūt bezmaksas skaņu ierakstus filmiņas apskaņošanai, kādu informāciju jāpievieno filmas sākumā, noslēgumā, kā arī atklāja daudz citas detaļas, nianses par darba procesu. Prezentācijā bija pievienots bagātīgs vizuālais materiāls no nodarbībām –  kā top animācijas. Tika demonstrētas audzēkņu veidotās animācijas filmiņas, kas ievietotas YouTube kanālā, saite:  https://www.youtube.com/channel/UCEtS-_AHpn5UzYThpNeQFxA?app=desktop .

Lai arī darba process animāciju veidošanā prasa lielu pacietību, rūpīgi izplānotu darbu secību, audzēkņiem ir gandarījums un prieks par rezultātu – kā stāsts pārvēršas kustīgā brīnumā. Kā būtisks aspekts ir stāsta saturs, doma, vēstījums skatītājiem – atklāt ko īpašu, raksturīgu savai tautai, kultūrai, runāt mākslas valodā par aktuālu problēmu, bagātināt skatītāju!

Animācijas nodarbībās attīsta un veicina radošumu, iztēli, nostiprina un pilnveido praktiskās iemaņas zīmēšanā, gleznošanā, filmas veidošanā, veido izpratni par vērtībām par skaisto.

Lekcija, radošās pieredzes apmaiņa “3D dizaina programma – pieredze, izaicinājumi un ieguvumi”.

Lektore Elīna Binde-Dzelzīte – dizainere, dizaina pedagogs studijā “3D dizaina pasaule” un “Datorgrafikas pasaule” Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrā “Altona” un “Rīgas jauno tehniķu centrā”, zīmola “Solid Wood Gifts” radītāja un vadītāja. Lektore dalījās ar savu profesionālo un pedagoģisko darba pieredzi, kas daudzās jomās cieši saistītas. Sniedza ieskatu ar kādiem izaicinājumiem, problēmām saskārās, veidojot izglītības programmu “3D dizaina grafika“. Vērtīga bija sniegtā informācija par dizaina domāšanas kā piecu soļu procesu: izpēti, problēmu definēšanu, ideju izstrādi, prototipēšanu, testēšanu un to pielietojumu savās nodarbībās. Dalījās ar pieredzi kā sagatavo un īsteno uzdevumus, kā kopīgi ar audzēkņiem analizē, izvērtē un vērtē paveikto, tādejādi attīstot analītisko, kritisko, radošo domāšanu, veicinot un pilnveidojot komunikācijas prasmes, kas būtiskas prasmes, vērtības, kas noderīgas visā dzīvē gan ikdienā, gan profesionālā darbībā. Ļoti aktuāla un vērtīga informācija ikvienam pedagogam, kas vada radošo industriju, vizuāli plastiskās mākslas un vizuālās mākslas nodarbības. Prezentācija papildināta ar vizuālo materiālu, kur atspoguļots dizaina process, eksperimenti, ieskats  nodarbībās kā top 3D objekti no papīra, kā veidoti objekti ar 3D pildspalvu, 3D printeri. Iedvesmojoši! Pārliecinoši! Radoši!

Paldies lektorēm Laurai Pīgoznei un Elīnai Bindei-Dzelzītei par sadarbību, par profesionālo, saturā bagāto, izglītojošo, iedvesmojošo sniegumu un prezentācijām!

Paldies projektu vadītājai Elīzai Anna Bērziņai un Elīnai Bindei-Dzelzītei par sadarbību, atbalstu un moderatora darbu semināra laikā!

Paldies pedagogiem par atsaucību, līdzdalību, ieteikumiem, pateicības vārdiem!

Ir gūta jauna, vērtīga pieredze un iedvesma tālākai darbībai! Saņemti labi ieteikumi no lektoriem par tēmām, kas vērtīgas un noderīgas citu semināru, kursu programmu veidošanai!

Pielikumā ekrānuzņēmumi no Lauras Pīgoznes un Elīnas Bindes-Dzelzītes prezentācijām.

Informāciju sagatavoja:
Elita Kalnača, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas galvenais speciālists

Norises laiks: 18.10.2022 - 18.10.2022
Norises vieta: Tiešsaistē

Pielikums