Noslēgusies kursu programma “Nemateriālā kultūras mantojuma pārmantošanas skola”

“Mēs katru gadu no jauna piedzīvojam Jāņus un Ziemassvētkus, Mārtiņus un Lielo dienu. Tradicionālās kultūras klātbūtne katru gadu no jauna-gan ikdienā, gan svētkos- ir jāaktualizē šajā jomā zinošiem, ieinteresētiem un ar savu pieredzi dalīties gribošiem ļaudīm, bet bērniem jāiepazīst senču pasaules redzējums kopā ar tradīcijas zinātāju- skolotāju-dziedot, dejojot, spēlējoties un uzklausot dažādus stāstus. Katram pašam jāatrod sev piemērotākā forma, kā iepazīt un nonākt dialogā ar tautas tradīcijām.”( Māra Mellēna)

Jau trešo reizi šie Māras Mellēnas vārdi izsaka kursu “Nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas un pārmantošanas skola” būtību. Tie norisinājās 21.,24.,25.,un 26. oktobrī. Piedalījās folkloras kopu un tautas deju kolektīvu vadītāji, lai padziļinātu un atjaunotu savas zināšanas tautas tradīcijās, etnogrāfisko deju apguvē un tautas tērpa valkāšanas kultūrā. Iegūtu informāciju par izziņas avotiem, kur meklēt etnogrāfiskos materiālus, kā arī izprast ne tikai dejotāju, bet arī savu ķermeni, ļaujoties improvizācijas burvībai.

Paldies lektoriem  Mārai Mellēnai, Madlēnai Bratkus, Dacei Smirnovai, Lilijai Liporai, Lindai Rubenai, Ievai Vītolai un folkloras kopas “Kokle” vadītājai Dinai Liepai par atbalstu kursu programmas tapšanā un veidošanā.Paldies devu Dieviņam,Tas darbiņš nodzīvots;Dieviņ, līdzi rociņāmCitu darbu padzīvot.(Latviešu tautas dziesma)

 


Informāciju sagatavoja:

Ineta Bērziņa