Grafiti meistarklase Flakon_3 Kundziņsalā

Kundziņsalas skola – Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centrs ir vieta dažādām aktivitātēm un sadarbībai visām paaudzēm. Skolas pirmā stāva gaitenī ir lielisks Matīsa Maksimova izdomāts, skicēts un izveidots grafiti mākslas darbs, kas pirms tam pamestajā ēkā ir ienesis gaismu, nomainījis iepriekšējo drūmo un bojāto 20.gadsimta krāsojumu. Dzirdot labās atsauksmes un redzot, ka grafiti kā ielu māksla lieliski iederas telpās, nolemts mākslu virzīt arī uz otrā stāva gaiteni.

2023. gada 26.februārī te notika Grafiti meistarklase (radošā darbnīca) To sadarbībā ar TAUTAS PALĪDZĪBAS FONDS organizēja mākslinieks Matīss Maksimovs, zināms arī kā Flakon_3. Matīss mākslas sfērā darbojas jau vairāk kā 15 gadus. Darbnīcas vadībā arī mākslas pasākumu organizatore Linda Rancāne, visu organizējot raiti.

Meistarklasē ietilpa gan teorija, gan praktiskā nodarbība, izmainot otro stāvu līdz nepazīšanai. Linda un Matīss ar šo meistarklasi vēlas parādīt plašākai publikai, galvenokārt jauniešiem, kas ir ielu māksla. Jau darbnīcas sākumā pozitīvā gaisotnē, izsniedzot katram pievilcīgu, speciāli sagatavotu darba burtnīcu, tika rosināta jauniešu fantāzija un domas virzība uz cieņu un mīlestību pret savu pilsētu un apkārtējo vidi, parādot, ka graffiti nav ķēpājumi un tagi uz sienām.

Mūsdienu sabiedrība velta pārāk maz laika un uzmanības izglītībai mākslā, nenovērtējot mākslas nozīmi katra jaunieša dzīvē un apziņas veidošanā, tāpat arī vecāko paaudžu izpratnē. Māksla ne tikai palīdz paust savas jūtas un domas veselīgā veidā, veicina radošo domāšanu un ceļ pašapziņu. Māksla arī samazina stresu, attīsta koncentrēšanās spējas, palīdz iekļauties sabiedrībā un paver dažādas karjeras iespējas.

Matīss un Linda saka: “Kā alternatīvu izteiksmes līdzekli jaunieši bieži vien izvēlas alkoholu un narkotikas. Lai to mazinātu un dotu labu izvēli mēs veidojam šīs meistarklases. Šoreiz darbnīcā piedsalījās ne tikai jaunieši, bet trīs paaudzes, kuru pārstāvji kopīgi sadarbojās, lai iepazītos un  izglītotos radošā darbībā, paplašinot redzesloku, bagātinot kultūras dzīvi un kļūstot iecietīgāki, saprotošāki. Māksla ne vienmēr ir tikai tas, ko redzam izstādēs un muzejos. Māksla ir viss mums apkārt  tajā skaitā arī ielu māksla jeb graffiti. Svarīgi veidot vidi ap mums patīkamu un patiesi māksliniecisku, radot acij tīkamus un sirdi aizkustinošus darbus.

Meistarklasē kopā ar citiem dalībniekiem piedalījās www.Tribal.lv grafiti veikala īpašnieks, Rīgas graffiti veterāns Aleksandroid Malysh jeb Mališ, kurš kopā ar ģimeni izveidoja sniegavīru un rūķi. Viņš arī iedrošināja ukrainieti Liku izpausties krāsās un formā arī esot blakus un palīdzot.

Tagad ir trīs darbu līmeņi – jaunākie dalībnieki (iesācēji), jau ar kādu mākslas nozari pazīstami (dažādu paaudžu dalībnieki), bet visi attīstībā esoši. Visus darbus ar savu prasmi un zināšanām palīdzēja pilnveidot darbnīcas/meistarklases vadītājs Matīss Maksimovs, un kopējam rezultātam ir paraksts Flakon.3_. Šis rezultāts ir kā sākums turpmākai darbībai – turpinājums sekos, papildinoties nākošās meistarklasēs (darbnīcās) un parādot īstu grafiti pieeju, pretstatot to, nereti, bez izpratnes un satura veidotiem sienu ķēpājumiem, kas nav grafiti, bet ir īpašuma bojāšana.

Jautājums – bet kā iemācīties?? Mācīties darot – atbilstošās vietās un laikā. Pirms mesties ar krāsu pie sienas, svarīgi saskaņot ar īpašnieku un ieguldīt domu, emocijas. Grafiti nu ir ne tikai ielu māksla, bet iegājis telpās. Ielu māksla telpā.

Gan grafiti, gan esošās izstādes, gan citas Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centra iespējas var sazinoties un saskaņojot laikus telefoniski 27633569 vai e-pastā tpf@inbox.lv  kā arī ierodoties personīgi otrdienā, piektdienā vai sestdienā laikā no 11.00 līdz 15.00 (iepriekš vēlams piezvanīt 27633569).

Autori – Linda Rancāne kopā ar

Dzintra Ziemele

TAUTAS PALĪDZĪBAS FONDS valdes priekšsēdētāja

Foto no personīgā arhīva un Malysh

Saziņai par apmeklējumu 27633569 vai e-pastā tpf@inbox.lv