Senā mājsaimniecības lietu izstāde “Retro”

Paldies bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis” izglītības metodiķei Aijai Kalniņai par uzaicinājumu uz centra darbinieku seno mājsaimniecības lietu izstādi “Retro”. Paldies centra kolektīvam, kas dalījās ar saviem, varbūt, aizmirstajiem, atrastajiem, ilgi glabātajiem, uzkrātajiem dārgumiem un “pērlēm”! Izstādē bija apskatāmi vairāk kā 400 dažādos laikos sadzīvē lietojami priekšmeti.

Ekspozīcija veidota, sagrupējot lietas pēc materiāla, pēc pielietojuma un uzskatāmi atklāj laika iezīmes, vērtības, attieksmi pret lietām, kā mainījies praktiskais pielietojums un dizains. Varēja apskatīt stikla, keramikas, koka izstrādājumus, kafijas dzirnaviņas, pulksteņus, nažus un dakšiņas, smalkus rokdarbus, no auklām pītus iepirkuma maisiņus, gludekļus, radio kolekciju un daudz citus vairāk vai mazāk pazīstamus priekšmetus. Izstādes eksponāti ļauj izjust un saprast laiku, vēsturi, iepazīstināt bērnus un jauniešus ar kultūrvēsturisko mantojumu, cita veida dzīves pieredzi, ieraudzīt ko neredzētu, nepazīstamu, uzzināt ko jaunu.

Arī man ar savu dzīves pieredzi bija jaunatklājumi, nebiju redzējusi un nevarēju izdomāt padomju laikā ražota priekšmeta pielietojumu. Runājot, jautājot – atbilžu varianti bija vairāki, bet izdevās noskaidroju, kas tas ir. Tāds bijis ūdens sildītājs – ne spirāle, bet plakana metāla plāksne ar elektrības vadu. Plāksni ieliek krūzē vai mazā katliņā ar ūdeni, pieslēdz pie elektrības un ūdens pēc mirkļa jau vārās. Varētu teikt – mūsdienu elektriskā tējkanna.

Izstādē bija apskatāmi mūsdienās reti pielietojami priekšmeti: papīra nazis, metāla ietvars sērkociņu kastītei, petrolejas lampa, ar roku darbināma šujmašīna, vērpjamais ratiņš, nēši, un daudz kas cits aizmirsts, gan zaudējis savu aktualitāti un paliks tikai kā laika un vēstures liecība.

Paldies iestādes direktoram Vladimiram Šibajevam par ekskluzīvo piedāvājumu un iespēju “pabraukt” ar 1937.- 1938. gada izlaiduma mocīti!

Paldies centra kolektīvam par izstādi, par iespēju paceļot laikā un atmiņās! Paldies par piedzīvojumu!

 

Informāciju sagatavoja

Elita Kalnača

Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra

vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas galvenais speciālists