Vispusīga darbība un sadarbība visām paaudzēm

Pavasaris – sējas un stādīšanas laiks dabā un arī jauna sākums darbībā. Esam aktīvi un sadarbībā ar Rīgas Sarkandaugavas pamatskolu šogad blakus permakultūras un parastām dobēm veidosim jaunu pieeju. Augstās dobes kā pilsētas dārzs Kundziņsalā. Vispirms 13.04.2024 notika meistarklase par augstajām dobēm, kur bija ieinteresēti darlībnieki. Daudz runāts par to, ka Rīgā trūkst pilsētas dārzu. Augstās dobes var būt risinājums, kam jāatrod vieta pilsētas plānos un kas var būt arī mobils. Pilsētas dārzs Kundziņsalas skola – Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centrs atzīta par labu ideju. Paldies ainavu arhitektei Vinetai Radziņai par iedvesmojošo nodarbību un profesionāliem ieteikumiem. Tagad tehnoloģijas un dizaina izvēle dobju veidošanai.

Dienās, kad laiks nav ārā vilinošs Kundziņsalas skolā ir apskatāmas izstādes. Gribas akcentēt RIPO AUTO koka auto modeļu izstādi. Šogad ir 10 gadi kopš Latvijā īpaši popularizēta inerces koka automodeļu ideja. Dzintra un Arnolds Ziemeļi kopā ar skolēniem izstrādāja, īstenoja un arī tagad nodrošina RIPO AUTO ilgtspēju. Izstādē redzama tikai neliela daļiņa no modeļiem, bet ir liela dažādība. Daudzi apmeklētāji saka labus vārdus un ir priecīgi pārsteigti par to, ka visi saņem vienāda izmēra klucīšus un 4 ripiņas, bet rezultāti ir tik dažādi un katrs interesants. Nav divu vienādu. Nākošais, ko RIPO AUTO attīstībai darīsim – automodeļu 3D printēšana.

Pavasaris arī studentu karstākais darbu laiks. Pašlaik Kundziņsalas skolas telpās divas dienas notiek filmas uzņemšana. Filmas radošo komandu veido režisore Amanda Grīnberga, operatore Anna Konovalova, producente Katrīna Karple un filmas māksliniece Kristina Rezviha. “Luna” ir stāsts par to, ko atceras un ko ne. Autores pievēršas cilvēka atmiņas izpētei. Filma veidota kā estētiska dienasgrāmata, kurā fiksēt personības pieaugšanas liecības. To filmē uz dzīvās un tekstūrām bagātās 16 mm analogā kino lentes. Tas arī ir interesanti, veido unikālu atmosfēru un atbilst Kundziņsalas skolas – Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centra visām paaudzēm darbībai un garam.

TAUTAS PALĪDZĪBAS FONDS nodibinājums izveidojis Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centru iepriekš pamestajā valsts īpašumā un darbojas iedzīvotāju, īpaši riska grupu, interesēs. Arī šī filmas (triju studentu diplomdarba) uzņemšana iespējama pateicoties Kundziņsalas objektā esošajam, kas sarūpēts ar partneru, brīvprātīgo un ziedotāju atbalstu.

Jau tradicionāli piedalīsimies Muzeju nakts pasākumos un arī paši Kundziņsalas skola – Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centrs piedalīsimies un būs jaunums. Gleznu izstāde “Ķīļrāmjos”, ko pirmo reizi kopā varēs skatīt 18.05.2024 no plkst. 18.00 – 19.05.2024. plkst. 1.00. Būs arī ekskursijas un iespēja apskatīt Kundziņsalas skola – mākslu, izglītības un tehnoloģiju centrs telpas patstāvīgi.

Turpinās centra veidošanu, kur kopā var darboties visas paaudzes, dažādu sociālo grupu iedzīvotāji, kā arī katrs apgūt vai nodot citiem jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas – pilnveidot dzīvei vajadzīgās kompetences, dod iespēju ziedotāju atbalsts, ko sarūpēja biedrība “Atbalstu Latviju BDR” (www.atbalstulatviju.lv) un arī jauniešu īpašā akcija, kas vēl turpinās ar iespēju ziedot telefoniski vai regulāri ar banku starpniecību. Liels paldies par slīpēšanas materiāliem Jurim Juhņevičam SIA “Kosters”, par Caparol materiāliem SIA “DAW Latvija”. Tas ļauj skolēniem kvalitatīvi slīpēt un krāsot darbus, kā arī veikt telpu remontus, kuros iesaistās arī iedzīvotāji.

Tiksimies “Sapņu salā” – Kundziņsalā, lai sapņus īstenotu. Saziņai – 27633569 vai tpf@inbox.lv

 

Arnolds Ziemelis,

Rīgas Sarkandaugavas pamatskolas 7.a klases audzinātājs, dizains un tehnoloģijas, inženierzinību skolotājs un interešu izglītības metodiķis. Kundziņsalas skola – Mākslu, izglītības un tehnoloģiju centrs vadītājs (brīvprātīgais) Pulciņa RIPO AUTO programmas autors, vadītājs.

 

Foto Marta Ozola un Arnolds Ziemelis personīgā arhīva.