Rīgas folkloras kopas piedalās folkloras kopu gada lielākajā pasākumā – Nacionālajā sarīkojumā Zasā

Folkloras kopu gada aktīvākais posms ir noslēdzies, vēl tikai jāielīgo Jāņi un tad vasara var sākties! Bet vasaras brīvlaikā dodamies ar labu piepildītības sajūtu, jo maijā piedalījāmies folkloras kopu gada lielākajā pasākumā  – Nacionālajā sarīkojumā. Šogad tas notika skaistā Sēlijas vietā – Zasā. 

Iespējams, ka ne visi līdz šim bija dzirdējuši par tādas vietas esamību Latvijā, bet patiesībā, šai vietai ir sava sena vēsture – šī ir bijis barona fon Zasa īpašums ar izsmalcināti veidotu parku. Vai arī Zasulaukam ir bijusi kāda saistība ar Zasas baronu? Jā, jo barons šo vietu iegādājies savā īpašumā un tā ieguvusi viņa dzimtas vārdu.

Bet tagad par Nacionālo sarīkojumu.  Katru gadu citā Latvijas vietā notiek bērnu un jauniešu folkloras kopu sarīkojums, kurā pulcējas aptuveni 1300 bērni. Šogad bērnu un jauniešu kustība “Pulkā eimu, pulkā teku “ svinēja savu 40. dzimšanas dienu un svinības notika Zasā, kur 18.un 19.maijā tika pieskandināts Zasas parks, baznīca, staļļi, kultūras nams, skola, bērnu dārzs un muzejs.

No Rīgas šogad sarīkojumā piedalījās 4 folkloras kopas – Baltmuižas pamatskolas folkloras kopa “Birjuļki” ar vadītāju Violeti Nikolajenko, Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” folkloras kopa “Kokle”, vadītājas Dina Liepa un Egija Laura Preise, Friča Brīvzemnieka pamatskolas folkloras kopa “Spruksti”, vadītāja Sarmīte Sedliņa un Rīgas Kultūru vidusskolas folkloras kopa “Krulla”, vadītājas Ilze Amanda Zakrevska un Zane Dziesma.

Sarīkojums sākās ar skaņu taku, kurā caur skaņu folkloras kopu dalībnieki apguva dažādas tradicionālās prasmes – ritmu spēli, balss “palaišanu” pār deviņiem novadiem, dejas soļus, klausīšanās un ieklausīšanās prasmi, klusuma skaņu un dziesmas radīšanas brīdi.

Sarīkojums turpinājās ar kopīgu atklāšanas brīdi un Laureātu koncertiem trijās vietās, bet pirmo dienu noslēdza visgaidītākais svētku pasākums – danči un stāstu vakars.

Otrā diena sākās saulaina un līdz ar to priecīga! Visi svētku dalībnieki devās gājienā no skolas uz estrādi Zasas parkā, kur notika lielais novadu koncerts, rotaļu sarīkojums un svētku bulciņkliņģera ēšana kopā ar svētku viesiem “Teikas muzikantiem“ un Katrīnu Dimantu.

Šis sarīkojums bērnu atmiņās paliek kā neaizmirstams un pozitīvs piedzīvojums. Kā izvērtējuma anketās par ieguvumiem raksta paši dalībnieki: ieguvu jaunus draugus, iemācījos vairākas jaunas dejas, kopības sajūtu, piespraudi un plakātu, labi pavadīju laiku, jaunu pieredzi, skatuves uzstāšanās pieredzi, ļoti daudz emociju, visi jutāmies kā savējie, emocijas, atmiņas un prieku par kopābūšanu, iepazinu Zasas apkaimi, ierosmi turpināt darboties folkloras kopā!

Uz tikšanos nākamajos svētkos!

Foto: Mārtiņš Vilcēns

Informāciju sagatavoja:

Dina Liepa, folkloras jomas galvenā speciāliste