Rīgas mūsdienu deju projekta “Dejotāji rada” jaunās horeogrāfes uzsāk ceļu, lai kļūtu par deju pedagogu

Rīgas Mūsdienu deju dejotāji 2023./2024. mācību gadu noslēdza ar projektu “Dejotāji rada”, kurā apvienojās 13 Rīgas deju grupu un studiju dejotāji, lai izmēģinātu spēkus dejas radīšanā.

Vēl mazliet pacietības un iepazīstināsim arī jūs ar šī projekta ietvaros radītās dejas “Viegli” videoklipu.

 

Liels prieks, ka projektā piedalījās arī divas topošās deju skolotājas un ļoti ceram, ka pieredze dejas veidošanā iedvesmos vēl kādu dejotāju savu nākotni saistīt ar deju pedagoga profesiju.

Dārtas Sofijas Žibas stāsts

“Mani sauc Dārta Sofija Žiba un dejošana ir tikpat kā visa mana dzīve. Nupat pabeidzu 9. klasi, izturēju lielo konkursu un tiku uzņemta PIKC NMV Rīgas Baleta skolas laikmetīgās dejas programmā, par ko sapņoju jau ilgi. Visu gadu mērķtiecīgi gatavojos iestājpārbaudījumiem, jo tikt uzņemtai šai skolā bija mana kvēlākā vēlēšanās. Savu nākotnes karjeru vēlētos saistīt ar deju un varbūt arī citiem iemācīt tās pamatus, sniedzot tādu pašu mīlestību pret to kā man reiz sniedza pirmie treneri. Mana motivācija vienmēr ir bijuši mani pasniedzēji, jo no viņiem esmu iemācījusies visu, ko par deju zinu un protu, it sevišķi treneres, kuras pašas ir absolvējušas šo laikmetīgās dejas programmu, jo bez viņām iekļūt šajā skolā būtu bijis tikpat kā neiespējami.

Manas pirmās deju mājas bija mūsdienu deju studija “Festa”, kurā uzsāku savas deju gaitas 8 gadu vecumā. Šeit man studijas vadītāja Kristīne Tihanova, iemācīja mīlestību pret dejošanu un iemina pēdas tās pamatos. Studijas sienās es pārtapu no mazas meitenes ar lieliem sapņiem par nu jau izaugušu un talantīgu dejotāju. Lai gan mans laiks šeit ir beidzies, es nekad neaizmirsīšu visu, ko šo 7 gadu laikā ieguvu – no iemaņām līdz ļoti tuvām draudzībām, jo šī studijas dēļ, es atradu savu īsto dzīves ceļu un aicinājumu.”

Danielas Grētas Heidemanes stāsts

“Esmu Daniela Grēta Heidemane, man ir 22 gadi un deju studijā “Festa” dejoju tieši 10 gadus. Es mīlu deju un dejoju ar lielu aizrautību. Mani vismīļākie deju stili ir laikmetīgā un liriskā deja. Pēdējos divarpus gadus arī veidoju horeogrāfijas deju studijas „Festa” solo un grupas dejām, aktīvi iesaistos studijas norisēs – palīdzu mūsu skolotājai Kristīnei ar horeogrāfiju radīšanu, deju tīrīšanu un dodos līdzi izbraukumos uz semināriem un koncertiem. Par to man viņai ir jāsaka liels paldies, jo tieši šādi es iepazinu deju pedagoga profesiju, un tieši deju studijā “Festa” es sapratu, ka savu nākotni vēlos saistīt ar deju, horeogrāfiju un pedagoģiju.

Jau šī gada septembrī uzsākšu bakalaura studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur studēšu dejas un kultūras studiju skolotāja profesiju. Nepacietīgi gaidu studiju sākumu, jo Akadēmijā varēšu izzināt vēl vairāk par dejas tehnikām, kā arī apgūt mākslu mācīt deju. Viens ir mācēt dejot, otrs ir mācēt pasniegt deju, un deju skolotājam ir svarīgi zināt abus. Es zinu, ka šīs studijas man būs ļoti noderīgas savā profesionālajā izaugsmē.

Nākotnē es ļoti vēlos vadīt pati savu deju grupu, kolektīvu, kuram es varēšu nodot tālāk visas skaistās dejas vērtības – tehniku, izaugsmi, pieredzi, dejas mākslu un pašu galveno – mīlestību un cieņu pret deju. Ar savu darbību ceru izaudzināt jaunas dejotāju paaudzes un turpināt sekmēt modernās dejas un tās izglītības attīstību Latvijā.”

Vēlam veiksmi meitenēm studijās un gaidām Rīgas mūsdienu deju projekta “Dejotāji rada” videoklipu jau drīzumā!

Foto: Arjun Santhosh un I.Tamane