Aicina piedalīties 5. Latvijas Bērnu un jauniešu stikla vizuālās mākslas konkursā “Latvju Dainu pirmajam izdevumam – 130! “

Krišjāņa Barona muzejs un Rīgas Latviešu biedrības atbalsta Fonds no 2024. gada 20. septembra līdz 30. novembrim organizē 5. Latvijas Bērnu un jauniešu stikla vizuālās mākslas konkursu “Latvju Dainu pirmajam izdevumam – 130!”.

Konkursa mērķis ir rosināt izglītības iestāžu stikla mākslas pulciņu un studiju audzēkņu interesi par spilgtu latviskās identitātes simbolu – tautasdziesmu četrrindēm, kuras 30 savas dzīves gadus pierakstīja un apkopja Krišjānis Barons un kas 2001. gadā tas tika iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Starptautiskajā reģistrā, kopumā 6 sējumos ietverot 217 996 tekstu variantus un kas Krišjāņa Barona (1835–1923) kārtojumā iznāca no 1894. – 1915. g..

Konkursa dalībniekiem,  pētot tautasdziesmas kā saturā pabeigtus „momentuzņēmums”, kas izsaka kādu novērojumu, atzinumu, pamācību vai izjūtu; apraksta kādu maģisku vai praktisku darbību, iegūto atziņu vai konkrētu tautasdziesmā atspoguļotu rituālu, stāstu vai atziņu jāietērpj vizuālā vai vizuāli plastiskā mākslas darbā neierobežotās stikla apstrādes tehnikās.  

Konkursa dalībniki savos darbos var attēlot tautasdziesmu simbolisko lomu latviešu tautas vienotības apzināšanā : ka Kurzemes, Vidzemes un Vitebskas guberņas zemnieki ir viena – latviešu – tauta ar savu raksturu, kultūru un pagātni, ka pašā tautasdziesmu pierakstīšanā un nogādāšanā uz vākšanas centriem veidojās vienas tautas kopības izjūtas aizmetņi. 

Konkursa uzvarētāji tiek paziņoti 2024. gada 5. decembrī. Visi konkursa darbi piedalās gala izstādē, kas tiek atklāta 2024. gada 5. decembrī plkst. 17.00 Krišjāņa Barona muzejā, K. Barona ielā 3, Rīgā. 

KONKURSA NOLIKUMS.

Jautājumi un informācija par Konkursa norisi adresējami Ingai Jaunzemei-Grīnvaldei – 26661199, inform.inga@gmail.com.