Noslēgusies Rīgas deju kolektīvu vadītāju un pedagogu iznformatīvā sanāksme un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma

2024.gada 11. oktobrī Rīgas valstspilsētas pašvaldības tautas deju kolektīvu vadītāji un pedagogi pulcējās Rīgas 45. vidusskolā, lai piedalītos jomas informatīvajā sanāksmē un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmā ”Latviešu dejas treniņu metodikas attīstīšana un daudzveidošana, dejas iekšējās dramaturģijas atklāsme ”.

Mūsu kopīgā tikšanās norisinājās gaidāmo  XIII Latvijas Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētku zīmē.  I daļā iepazīstinājām ar aktualitātēm  un  plānotajām norisēm tautas deju jomā Rīgā – par veicamajiem uzdevumiem, gatavojoties Svētkiem, plānotajām pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmām, par Valsts izglītības satura centra plānotiem pasākumiem, nolikumiem un citiem jautājumiem.

 

II daļā kopā  apguvām un praktiski darbojāmies  programmā ”Latviešu dejas treniņu metodikas attīstīšana un daudzveidošana, dejas iekšējās dramaturģijas atklāsme ”, kas sniedza daudzveidīgu tēmu klāstu pedagogiem darbā ar dažādu vecumposmu dejotājiem:

  • Deju, ritmikas un kustību metodes, kas aktivizē grupu uz kopīgu radošo procesu;
  • Dejotāju sagatavošana skatuviskajai dejai;
  • Kā pareizi iestudēt tehniski un mākslinieciski sarežģītas kustības; kustību kombinācijas, pāru darbības un citus grupējumus dejās;
  • Muzikāli ritmiskās un sižetiskās rotaļas;
  • Etnogrāfiskās rotaļas, kā nozīmīgs elements deju nodarbībās, kas sekmē bērna iztēles veidošanos un dejas tēla izpratni.

Ar mums šo dejas ceļu izstaigāja lektores Madlēna Bratkus – Jelgavas novada izglītības iestāžu deju kolektīvu virsvadītāja un tautas deju kolektīvu „Jundaliņi”, „Jundēns”, „Jundari” mākslinieciskā vadītāja,  un Dace Adviljone – XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāja, Valsts izglītības satura centra Dejas nozares ekspertu konsultatīvās padomes locekle, TAD “Zelta sietiņš” pedagoģe.

Lai raits deju solis visiem Rīgas dejotājiem ceļā uz XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem!

Informāciju sagatavoja:

Ineta Bērziņa

Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra skatuviskās tautas dejas galvenā speciāliste