Noslēdzies pasākums „Elektronikas diena 2014”

 

Jaunie elektroniķi izrāda paštaisītus auto ar saules baterijām un robotus

Jaunie elektronikas entuziasti gada nozīmīgākajā pasākumā – Elektronikas dienā 2014 – pārsteidza apmeklētājus ar pašu izgatavotām lietām, kas varētu noderēt pat ražojošiem uzņēmumiem. To vidū bija gan saules bateriju darbināta automašīna, gan atsevišķus pirkstus kustināt spējīga robota roka, gan lietošanai gatavs automašīnas videoreģistrators ar GPS signāla uztvērēju. Rīgas Tehniskajā koledžā notikušais pasākums izpelnījās plašu interesi kā no jauniešu, tā arī nozares uzņēmumu puses – tajā piedalījās jaunieši no profesionālajām skolām un elektronikas interešu pulciņiem, un daudzi pazīstami uzņēmumi bija izstādījuši savu produkciju.

Elektronikas dienā 2014 bija padomāts par visiem. Elektronikas pulciņu skolotājiem notika semināri par skolēnu motivēšanu, metodiku un netradicionālu tālsakaru ierīču sacensību sagatavošanu. Profesionālo skolu audzēkņi piedalījās ikgadējā konkursā «Elektroniķis 2014», kur demonstrēja savas iemaņas izvēlētajā profesijā un sacentās par uzvaru. Tikmēr 52 elektronikas pulciņu audzēkņi vecumā no 10 līdz 18 gadiem piedalījās konkursā «Jaunais elektroniķis 2014», kura ietvaros, ieskandinot tuvojošos Ziemassvētkus, viņiem divu stundu laikā bija jāsalodē vadības shēma svētku gaismas dekorācijām.

Apmeklētājus visvairāk pievilināja jauno elektroniķu darbu izstāde un Latvijas labāko nozares uzņēmumu stendi, kuros varēja iepazīties ar produkciju, kas lielākoties tiek eksportēta uz ārvalstīm. Interesenti klātienē varēja apskatīt uzņēmu SAF Tehnika, Hanzas Elektronika, Schneider Electric, Festo, Volburg, STE-Vikan, Regula Baltija, Arcus elektronika, G4S, Elektronikas un datorzinātņu institūta, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes izgudrotāju veikumu. Produktu vidū bija pat tādas neparastas tehnoloģijas kā viltotu dokumentu atpazīšanas sistēmas, gudrās mājas vadības sistēmas, audums, kas atceras nēsātāja ķermeņa formu un dažādi roboti.

Elektronikas pulciņu darbu izstādes dalībnieki tika apbalvoti četrās nominācijās. Balvu nominācijā «Daudzpusīgākais pielietojums» ieguva  Bērnu un jauniešu centra Rīgas Skolēnu Pils darbs «Robota roka», kura autori ir Kristians Micītis un Dmitrijs Konons. Nominācijā «Lietišķākais pielietojums» triumfēja Austrumlatvijas Radošo Pakalpojumu Centra pulciņa «Elektronika» darbs «Pusvadītāju detaļu testeris», ko izgatavojis Raitis Rudzišs. Par «Praktiskāko pielietojumu» atzīts Bērnu un jauniešu centra Rīgas Skolēnu Pils Radioelektronikas pulciņa pārstāvja Kristapa Kreicberga darbs «Videoreģistrators ar GPS», bet nominācijā «Savdabīgākais dizains» uzvarēja Jūrmalas bērnu un jauniešu centra pulciņa «Radioelektronika» darbs «Ziemassvētku dekors», ko darinājis viens no jaunākajiem pasākuma dalībniekiem Rihards Zirnis.

Pasniedzot balvas uzvarētājiem, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola neslēpa prieku par elektronikas nozares jauno maiņu: «Piepildās mans sapnis, ka Latvija nebūs zeme, kur tikai patērē, bet gan vieta, kur mēs paši ražojam lietas, ko no mums pirks vācieši, amerikāņi un arī ķīnieši. Bērni, jūs esat veikuši pareizo izvēli. Jūs esat nodrošinājuši sev nākotni. Jums būs lielāka alga nekā vienaudžiem, jo elektronikas nozare turpina augt un mūsu aplēses rāda, ka līdz 2020.gadam Latvijā pietrūks vairāk nekā 20 tūkstoši matemātikas, informācijas tehnoloģiju, inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības speciālistu. Jums būs iespēja strādāt jomā, kur 90% produkcijas eksportē. Jums būs iespēja pašiem radīt inovācijas, dot lietām dzīvību».

Informāciju sagatavoja: LETERA

Šā gada 11.decembrī Rīgas Tehniskajā koledžā pirmo reizi notika plašs pasākums „Elektronikas diena 2014”, kura ietvaros norisinājās gan konkurss koledžu audzēkņu starpā „Elektroniķis 2014”, gan seminārs elektronikas pulciņu skolotājiem, gan darbnīca- konkurss elektronikas pulciņu audzēkņiem, gan pulciņu darbu izstāde. Bez tam bija arī elektronikas nozares ražošanas uzņēmumu stendi. Galvenais pasākuma organizators ir Latvijas Elektrotehnikas un Elektronikas rūpniecības asociācija.

Bērnu un jauniešu centra „Rīgas Skolēnu pils” radioelektronikas pulciņa 3 audzēkņi: Kaspars Kreicbergs, Mārtiņš Jekimovs un Kristaps Ābelis piedalījās konkursā „Elektroniķis 2014”, sacenšoties ar profesionāļiem-koledžu audzēkņiem un ieguva attiecīgi 5., 6. un 10.vietas.

Elektronikas pulciņu darbu izstādē 2 mūsu darbi ieguva atzinību nominācijās „Visplašākais pielietojums” – D.Konona un K.Micīša Robota roka un „Vispraktiskākais pielietojums”- KKreicberga Videoreģistrators ar GPS.

Darbnīcas- konkursa organizēšanā un vadīšanā tiešu dalību ņēma mūsu radioelektronikas un Ventspils Jaunrades nama elektronikas pulciņu skolotāji un bijušie audzēkņi. Tajā piedalījās 16 komandas ar 52 dalībniekiem. Divu stundu laikā dalībniekiem bija jāsaliek elektroniska shēma un jānoformē kā Ziemassvētku dekors. Gatavie darbi tūlīt tika izstādīti.

Pasākuma dalībniekus un uzvarētājus sveikt bija ieradusies Latvijas Ekonomikas ministre D.Reiznieces kundze. Viņa apsveica jaunos elektroniķus ar pareizo izvēli, jo elektronika ir nozare ar nākotni, bez tam elektroniķis „iedod lietai dzīvību”.

Pasākums bija labi organizēts un ir plaši atspoguļots Internetā un mēdijos. Priecē arī tas, ka ar Elektrotehnikas un Elektronikas rūpniecības atbalstu pēc zināma apsīkuma ir atsākuši darbību vairāki vecie, un parādījušies arī jauni elektronikas novirziena pulciņi.

Jānis Ozols – Ozoliņš,

Radioelektronikas pulciņa interešu izglītības skolotājs

Bērnu un jauniešu centrs „Rīgas Skolēnu pils”

radiojanis@inbox.lv

www.rsp.lv